Wi-Fi: aanbevelingen

In dit artikel kun je lezen over de Wi-Fi vereisten en aanbevelingen voor onze laders. Als je probeert verbinding te maken met een Wi-Fi netwerk, helpt een van deze artikelen:

Leer hoe je een Zaptec Pro met Wi-Fi verbindt

Leer hoe je een Zaptec Go met een Wi-Fi netwerk verbindt

• Zorg ervoor dat 2,4 GHz is ingeschakeld zodat de lader verbinding kan maken.
  • Configureer een statisch kanaal 1, 6 of 11 om interferentie tussen kanalen te vermijden wanneer meerdere toegangspunten worden gebruikt.
  • Zorg ervoor dat je router niet is ingesteld om kanalen automatisch te selecteren.
  • Statische IP-adressen**
  • Minimale signaalsterkte van -75dBm naar elke lader (gecontroleerd via de Zaptec Portal)
  • Bij installatie met meerdere AP's, zorg ervoor dat ze op verschillende kanalen staan **Geconfigureerd via router

2.4 GHz WiFi

Al onze laders ondersteunen Wi-Fi als communicatiemethode, maar het moet een 2,4 GHz Wi-Fi-netwerk zijn, type b, g of n. De meeste routers ondersteunen tegenwoordig zowel 2,4 als 5 GHz.

Router

De internetprovider (Internet Service Provider) levert internet via bijvoorbeeld een switch naar jouw installatie. Om jou of de klant in staat te stellen het netwerk te kunnen beheren, raden we aan om altijd je eigen router op te zetten. Op die manier heb je de mogelijkheid om de instellingen zoals hierboven beschreven te maken. Gebruik altijd een industriële router die stabiel is en geschikt is voor dit type installatie. Zorg ervoor dat de ISP op de hoogte is van hoe je van plan bent het netwerk in te stellen.

Access point (AP)

Bij het installeren van toegangspunten, zorg je ervoor dat je het juiste type gebruikt. Long-range (LR) is goed voor buiten, en short-range (SR) is goed voor binnen.

Zet de AP's alleen aan wanneer dat nodig is, zodat ze elkaar niet storen. Als het AP dicht bij de laders staat, kan het een goed idee zijn om de sterkte te verlagen.

Zorg ervoor dat de AP's op verschillende kanalen staan. Als er meerdere AP's zijn, is het voordelig om de MAC-adressen van de laders aan elk AP toe te voegen aan de "whitelist" om te voorkomen dat laders verbinding maken met hetzelfde AP of met een AP met een zwak signaal. Het is beter om een paar goed geplaatste AP's te hebben dan veel slecht geplaatste.

DHCP

Bij installatie met dynamische IP-adressen (DHCP) is het vooral belangrijk dat het netwerk toegewijd is. Als het netwerk wordt gedeeld met anderen, is het gemakkelijk om IP-adressen tekort te komen, waardoor de laders het risico lopen om de verbinding te verliezen. Als de leaseperiode te lang is, kan het even duren voordat de laders een nieuw toegewezen IP-adres krijgen. Aangezien de laders individueel zijn verbonden, heeft elke lader zijn eigen IP-adres nodig, dus zorg ervoor dat er genoeg zijn in de DHCP.

Environment

De positionering van het WiFi-toegangspunt is een andere overweging, omdat dit de signaalsterkte en prestaties kan beïnvloeden. Neem contact op met je netwerkbeheerder om de beste locatie te identificeren.

Bij het instellen van een Wi-Fi-netwerk is het altijd belangrijk om rekening te houden met de omgeving van de locatie. Alles beïnvloedt de signaalsterkte en kwaliteit. Als er bewegende delen zoals deuren/poorten zijn, zullen deze de omstandigheden beïnvloeden. Auto's in een garage veranderen de omstandigheden voortdurend. Het materiaal van muren, plafonds en vloeren beïnvloedt ook hoe signalen stuiteren. Elke locatie is uniek, dus neem altijd metingen voordat je installeert om verrassingen te voorkomen en in het ergste geval de installatie opnieuw te moeten doen.

Signaalsterkte (RSSI)

Signaalsterkte wordt gemeten in dBm (decibel per milliwatt) en is een logaritmische schaal. Dit betekent dat als de RSSI met -3dBm wordt verminderd, de signaalsterkte wordt gehalveerd. Als het met 3dBm wordt verhoogd, verdubbelt het. Dus hoewel het verschil tussen -75dBm en -78dBm klein lijkt, is een signaalsterkte van -78dBm de helft van -75dBm. Houd hier rekening mee bij het plaatsen van AP's.

-30 dBm

Extreem goed

-50 dBm

Uitstekend

-60 dBm

Zeer good

-67 dBm

Goed

Drempel voor bijvoorbeeld streaming

-70 dBm

Zwak

Limiet voor surfen, e-mail

-75 dBm

Zwak

De limiet voor Zaptec

-80 dBm

Zeer zwak

-90 dBm

Extreem slecht

Al onze producten maken gebruik van Wi-Fi-antennes die zijn toegestaan volgens EMC-richtlijnen en regelgeving. Echter, een mobiele telefoon zal een grotere dekking aangeven omdat mobiele telefoons niet gebonden zijn aan dezelfde EMC-richtlijnen en regelgeving. Dit betekent dat een lage dekkingsindicatie op een mobiele telefoon betekent dat de laadpaal onvoldoende Wi-Fi-dekking heeft.

☝️ WPA-beveiliging: WPA2 voor Zaptec Pro